Μετάβαση στο περιεχόμενο

GLUTEN FREE LIVING

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Η γλουτένη αποτελεί μια πρωτεΐνη και συγκεκριμένα μια σύνθεση των πρωτεϊνών γλιαδίνης και γλουτενίνης, οι οποίες ευρίσκονται ενωμένες με το άμυλο μέσα στο ενδοσπέρμιο των σιτηρών.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ;

Το σιτάρι, η όλυρα (ή ντίνκελ), το σιμιγδάλι, το μονόκοκκο και η σίκαλη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Ενώ η βρώμη και το κριθάρι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Τα δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη είναι το τεφ, το κεχρί, το καλαμπόκι και το ρύζι, καθώς και τα ψευδο-δημητριακά όπως η κινόα, ο αμάρανθος , το φαγόπυρο κ.ά.

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ;

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη ενδιαφέρει ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες αναπτύσσουν πρόβλημα, όχι στον ίδιο βαθμό, όταν ο οργανισμός τους εκτίθεται στη γλουτένη. Οι ομάδες αυτές, κατά κανόνα, τηρούν τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Ας δούμε για ποιες πρόκειται:

  • Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη1 (celiac disease). Όσοι ανήκουν σ’ αυτήν την ομάδα του πληθυσμού έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα (ο οργανισμός στρέφεται ενάντια στους ιστούς του σώματος, στην προκειμένη περίπτωση όταν εκτίθεται στη γλουτένη). Η διάγνωση της κοιλιοκάκης μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικά συμπτώματα από άτομο σε άτομο και να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία.
  • Όσοι παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλουτένη (Non – celiac gluten sensitivity, NCGS). Για τα άτομα που εκδηλώνουν ευαισθησία στη γλουτένη έχει αποκλεισθεί η διάγνωση κοιλιοκάκης. Ωστόσο, και αυτή η ομάδα του πληθυσμού αναπτύσσει προβλήματα (γαστρεντερικά ή άλλα) με την κατανάλωση γλουτένης τα οποία εξαφανίζονται με την έναρξη δίαιτας ελεύθερης γλουτένης1. Οι πρώτες μελέτες για το φαινόμενο τοποθετούνται γύρω στο 1980, ενώ μεταγενέστερη έρευνα υποδηλώνει ότι το φαινόμενο είναι ίσως 6-10 φορές πιο συχνό από την κοιλιοκάκη. Σήμερα, ακόμη εκλείπουν τα διαγνωστικά κριτήρια.
ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ GLUTEN FREE PRODUCTS;
  • Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες ενδιαφέρονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να περιορίσουν συμπτώματα πρηξίματος της κοιλιακής χώρας όπως για παράδειγμα: oι αθλητές κατά την περίοδο προπονήσεων πριν από αθλητικά γεγονότα, οι γυναίκες λίγο πριν και λίγο μετά τον τοκετό κλπ.
  • Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει τάση να ακολουθείται η δίαιτα χωρίς γλουτένη σαν επιλογή υγιεινής διατροφής. Ας θυμόμαστε ότι η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας συμβάλλει στην ισορροπία και προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας μας. Απευθυνόμαστε στο γιατρό μας για οτιδήποτε αφορά στην υγεία μας και συνεπώς και για τη διατροφή μας.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ TRANS FAT ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑ ΑΓΓΕΙΑ;

Τα λίπη γενικά

Τα λίπη και τα έλαια αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, διαφορετικοί τύποι λιπιδίων μπορούν να έχουν διαφορετική συμβολή στο επίπεδο υγείας του ανθρώπου (Lin et al., 2010). Σχετικά με τη διάκριση των λιπαρών οξέων, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί στη διάκρισή τους σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που είναι ωφέλιμα για την υγεία και σε εκείνα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και άλλες εκφυλιστικές χρόνιες παθήσεις. Ανάμεσα στα λιπαρά οξέα που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου συγκαταλέγονται και τα βιομηχανικώς παραγόμενα τρανς λιπαρά.

Τι είναι τα τρανς λιπαρά οξέα

Τα Τρανς λιπαρά είναι ακόρεστα λίπαρά οξέα ευθείας αλύσου (μη διακλαδισμένης) στα οποία ένας διπλός δεσμός ή περισσότεροι, συν τοις άλλοις, δεν επιτρέπουν την περιστροφή των ατόμων άνθρακα κατά μήκος του άξονα του μορίου οπότε εμφανίζονται διάφορα συντακτικά ισομερή, εκ των οποίων τα ισομερή στα οποία τα άτομα υδρογόνου, ως προς τον διπλό δεσμό, βρίσκονται όλα από τη μία μεριά του μορίου ονομάζονται cis, ενώ τρανς ονομάζονται τα ισομερή στα οποία τα άτομα υδρογόνου βρίσκονται εκατέρωθεν του διπλού δεσμού.

Υπάρχουν τρανς λιπαρά τα οποία απαντώνται στη φύση πχ. στο λίπος του γάλακτος και τους κρέατος μηρυκαστικών ζώων. Η περιεκτικότητά τους ανέρχεται σε ποσοστό 3-8% επί του ολικού λίπους, οπότε, η κατανάλωσή τους δεν έχει ιδιαίτερα επιβλαβή επίδραση στη δημόσια υγεία. Υπάρχουν όμως και τα βιομηχανικώς παραγόμενα τρανς λιπαρά των οποίων η παραγωγή διαδόθηκε ευρέως στις αρχές του 20ου αιώνα. Η περιεκτικότητά τους επί του ολικού λίπους μπορεί να αγγίζει μέχρι και ποσοστό 60% ανάλογα με το βαθμό και τον τρόπο υδρογόνωσης (π.χ. καταλύτες, κτλ) ή οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία έχουν υποστεί .

Η μερική υδρογόνωση φυτικών ελαίων γενικά εξυπηρετεί δύο σκοπούς: α) να μετατρέψει τα έλαια από υγρή σε στερεή μορφή, και β) να βελτιώσει την οξειδωτική σταθερότητά τους αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Επομένως, αυτοί οι τύποι των ελαίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής (για επιθυμητή μορφή και υφή) αλλά και σε λιπαρές ύλες για επαναλαμβανόμενο τηγάνισμα.

Επιδράσεις τρανς λιπαρών στην υγεία

Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που καταδεικνύουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ διαιτητικής πρόσληψης τρανς λιπαρών οξέων και κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Έκτοτε, έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές μελέτες (π.χ. Colon-Ramon et al., 2007), οι οποίες έχουν επιβεβαιώσει τα αρχικά ευρήματα και έχουν συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των 5 μηχανισμών της επιβλαβούς δράσης τους στο καρδιαγγειακό σύστημα. Για παράδειγμα, τα τρανς λιπαρά φαίνεται ότι αυξάνουν στον ορό του αίματος τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL cholesterol) ενώ μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL cholesterol). Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια μετα-ανάλυση (Mozaffarian et al., 2006) η οποία έδειξε ότι μια ημερήσια πρόσληψη 4g τρανς λιπαρών οξέων (σε μια δίαιτα των 2000 Kcal) σχετίζονταν με 23% αύξηση κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά γραμμάριο πρόσληψης τρανς λιπαρών οξέων, είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος συγκριτικά με την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Οι επιζήμιες επιδράσεις των βιομηχανικώς-παραγόμενων τρανς λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα, πλέον, είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση (Brouwer et al., 2013). Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν συσχετιστεί και με κάποιες μορφές καρκίνου (WHO – press release 2014).

Νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη αναφορικά με τα τρανς λιπαρά

Η Δανία πρωτοστάτησε στην Ευρώπη και, ήδη από το 2003, έχει θεσπίσει εθνική νομοθεσία με την οποία καθορίζει επακριβώς ανώτατα όρια περιεκτικότητας τρανς λιπαρών στα τρόφιμα. Σύμφωνα με επίσημη έκθεση, τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν πολύ αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη τρανς λιπαρών μειώθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κατά 90% από τότε που υιοθετήθηκε η σχετική νομοθεσία (WHO – press release 2014). Ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας, σε αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν προβεί η Ελβετία (2008), η Αυστρία (2009), η Ισλανδία (2011), η Ουγγαρία (2013) και η Νορβηγία (2014). Τα νομοθετικά όρια για την Αυστρία και την Ισλανδία ισχύουν και για τα τρόφιμα στην εσωτερική τους αγορά αλλά και για αυτά που εξάγουν, ενώ στην Δανία, Ουγγαρία και Νορβηγία τα όρια ισχύουν μόνο για τα τρόφιμα στην εσωτερική τους αγορά.

Η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής νομοθετημένα ανώτατα όρια περιεκτικότητας τρανς λιπαρών στα τρόφιμα. Εξαίρεση σε αυτό, αποτελούν τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία για συγκεκριμένες κατηγορίες των οποίων έχει ορισθεί όριο περιεκτικότητας σε τρανς λιπαρά το 0.1% (Υπουργική Απόφαση Υ1γ/ΓΠ/οικ 81025/ΦΕΚ 2135/τ.Β’/29-08-2013 όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. Υ1γ/ Γ.Π/οικ 96605/ΦΕΚ 2800 τ.Β/4-11-201).

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΑΜΗΛΟΣ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΤΑΙ;

Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά κυρίως τη διατροφή ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη καθώς για αυτόν είναι καίριας σημασίας η ακριβής ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, αλλά είναι εξίσου σημαντικός για κάποιον που ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) αποτελεί μια μέθοδο κατάταξης των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες (ζυμαρικά, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά κ.ά.) και μας δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Η τιμή του ΓΔ διαφέρει από τροφή σε τροφή και όσο υψηλότερος είναι σε ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μόλις το καταναλώσουμε. Αυτό σημαίνει ότι εκκρίνεται περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου, μεταφέροντας το επιπλέον σάκχαρο στα κύτταρα όπου μετατρέπεται σε λίπος. Η κλίμακα ταξινόμησης κυμαίνεται από 0 έως 100.

Ο γλυκαιμικός δείκτης αρχικά μετρήθηκε για μεμονωμένες τροφές που περιέχουν 50 γραμμάρια σε υδατάνθρακες. Στη συνέχεια όμως μετρήθηκε και για γεύματα που περιέχουν διάφορα ποσοστά υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Σήμερα υπάρχει ένας πίνακας με τιμές του γλυκαιμικού δείκτη για χιλιάδες τρόφιμα.

Χαμηλός και υψηλός ΓΔ

  • Χαμηλός ΓΔ: <55
  • Μέτριος ΓΔ: 56-69
  • Υψηλός ΓΔ: >70
  • Ανώτατη τιμή ΓΔ: 100 (γλυκόζη)

Θεωρητικά, η καθαρή γλυκόζη πάει στο αίμα γρηγορότερα από κάθε άλλο υδατάνθρακα προκαλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο στο ζάχαρο του αίματος, έτσι της δόθηκε αξιωματικά η τιμή 100. Οι υπόλοιπες τροφές πήραν μια τιμή που δείχνει την άνοδο της γλυκόζης που προκαλούν στο αίμα σε σχέση με τη καθαρή γλυκόζη.

Τρόπος μέτρησης ΓΔ σε είδος τροφίμου

Ο ΓΔ υπολογίζεται χρησιμοποιώντας συνήθως 10 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι καταναλώνουν ποσότητα της υπό μελέτη τροφής που περιέχει 50 γραμμάρια υδατανθράκων ύστερα από ολονύκτια νηστεία. Μετά την κατανάλωση του τροφίμου μετράται η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ωρών κάθε 15 λεπτά. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θεωρούνται εκείνες με τιμή μικρότερη του 55, τροφές μέτριου γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτές με τιμή μεταξύ 40–70 και τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτές που έχουν τιμή πάνω από 70.

Κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το γλυκαιμικό δείκτη

  • Ποικιλία του τροφίμου
    Ο ΓΔ εξαρτάται από την ποικιλία του τροφίμου. Για παράδειγμα, το κοινό λευκό ρύζι, το
    καστανό ρύζι, το μπασμάτι και το μακρύκοκκο ρύζι έχουν διαφορετικό ΓΔ. Το ίδιο ισχύει για τις διάφορες ποικιλίες πατάτας κλπ.
  • Ωρίμανση του τροφίμου
    Όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο πιο υψηλό ΓΔ έχουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μπανάνας. Η άγουρη έχει ΓΔ: 43 ενώ η γινωμένη 74. Αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται στους διαβητικούς να αποφεύγουν την κατανάλωση ώριμων φρούτων
  • Παρουσία φυτικών ινών
    Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών έχουν χαμηλότερες τιμές γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές είναι επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων.
  • Τρόπος και χρόνος μαγειρέματος
    Ο τρόπος μαγειρέματος, για παράδειγμα το βράσιμο, το ψήσιμο κλπ., αυξάνουν τον ΓΔ διότι είτε μαλακώνουν τις φυτικές ίνες του τροφίμου είτε καθιστούν τους υδατάνθρακές του πιο εύπεπτους. Επίσης όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα τρόφιμα τόσο περισσότερο αυξάνεται ο ΓΔ.
  • Επεξεργασία που έχει υποστεί το τρόφιμο
    Όσο μικρότερη κατεργασία έχει υποστεί το τρόφιμο, τόσο μικρότερο ΓΔ έχει. Πχ. Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει χαμηλότερο ΓΔ σε σχέση με το λευκό καθώς αυξάνουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος .
  • Συνδυασμός τροφών (λίπος και πρωτεΐνη)
    Τα τρόφιμα καλής ποιότητας και ο υγιεινός τρόπος συνδυασμού των τροφίμων συμβάλλουν στην καλή υγεία και τη διατήρηση σωστού βάρους.

Σε ότι αφορά στα λίπη, η κατανάλωση καλής ποιότητας λιπών είναι απαραίτητη στη διατροφή μας. Για παράδειγμα το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο συμβάλλει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι τιμές του ΓΔ τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνες και λίπος διαφέρουν ανάλογα εάν καταναλώνονται μόνα τους ή σε συνδυασμό με υδατάνθρακες.

ΣΕ ΤΙ ΒΟΗΘΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ;

Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης στην καθημερινή διατροφή:

  • Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού. Η λεπτίνη, ορμόνη που ελέγχει το αίσθημα κορεσμού, καταστέλλεται από την κατανάλωση ζάχαρης με αποτέλεσμα την ακόρεστη διάθεση για φαγητό.
  • Περιορίζει το ποσοστό εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων διότι μειώνει τα επίπεδα τριγλυκερίδιων στο αίμα , ένα είδος λίπους που αποθηκεύει επιπλέον θερμίδες προερχόμενες από τη ζάχαρη και παράλληλα μειώνει τη δράση της καλής χοληστερρόλής.
  • Μειώνει τη συσσώρευση λίπους. Η ζάχαρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Συνεπώς, συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους με περαιτέρω πιθανότητα την εμφάνιση παχυσαρκίας.
  • Προστατεύει το συκώτι.
  • Περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.
  • Μειώνει τον ρυθμό γήρανσης των κυττάρων.Nέες μελέτες αναφέρουν πως η κατανάλωση απλών σακχάρων, όπως η ζάχαρη, προάγουν τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος.
  • Αυξάνει την ενέργεια

GLUTEN FREE
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς να αποφύγετε την επιμόλυνση γλουτένης

Ως “επιμόλυνση” εννοούμε την επαφή ενός προϊόντος χωρίς γλουτένη, με ίχνη γλουτένης από εξωτερικούς παράγοντες, όπως επαφή με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη, λερωμένα σκεύη ή η αποθήκευσή αυτών σε χώρους που υπάρχει γλουτένη (π.χ φούρνος, ψωμιέρα, κλπ).

  • Καθαριότητα – η σημαντικότερη συμβουλή για την αποφυγή επιμόλυνσης.
  • Χωριστά ντουλάπια για τα προϊόντα/τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης.
  • Προετοιμάζουμε πρώτα τα γεύματα χωρίς γλουτένη.
  • Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο σκεύη που είναι δύσκολο να καθαριστούν όπως τοστιέρα.
  • Ιδανικά έχουμε ξεχωριστά σκεύη για προετοιμασία προϊόντων χωρίς γλουτένη, όπως τηγάνια, ταψιά, κατσαρόλες κ.ά.
  • Χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο για να καλύπτουμε τρόφιμα που δεν έχουν καταναλωθεί.
  • Καθαρίζουμε με σαπούνι τον φούρνο μας, μετά την παρασκευή προϊόντων με γλουτένη.

Τροφές ελεύθερες γλουτένης

  • Γάλα, Φυσικό γιαούρτι, Κρέμα γάλακτος
  • Όλα τα είδη κρέατος
  • Πουλερικά, Ψάρια, Αυγά
  • Τα περισσότερα είδη τυριών
  • Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
  • Φρέσκα λαχανικά
  • Όλα τα όσπρια
  • Ρύζι, Ρυζάλευρο
  • Πατάτες
  • Φαγόπυρο
  • Σόγια
  • Κεχρί
  • Καλαμπόκι, Καλαμποκέλαιο
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί/μη επεξεργασμένοι
Gluten Free<br><em>Συμβουλές</em>

Τροφές που περιέχουν γλουτένη

  • Σιτάρι
  • Κριθάρι
  • Σίκαλη
  • Ροκφόρ
  • Blue Cheese
  • Τυριά σε μορφή κρέμας
  • Δημητριακά από σιτάρι
  • Καφές από κριθάρι

Προϊόντα με βασικό συστατικό τα ανωτέρω

  • Ψωμί, Φρυγανιές, Παξιμάδια
  • Κέικ, Μπισκότα
  • Μπύρα
  • Γαριδάκια, Τσιπς
  • Σοκολάτες

GLUTEN FREE
TRAVEL FREE

Ό,τι και αν κάνουμε, όπου και αν πάμε, πάντα στο μυαλό μας θα υπάρχει το ερώτημα: «Και αν συμβεί κάτι;». Η χαρά, η περιπέτεια, η εμπειρία και οι αναμνήσεις που ένα ταξίδι προσφέρει, μπορούν μόνο να συμβούν αν έχεις αυτοπεποίθηση, σιγουριά και οργάνωση.

  1. Σχεδιάστε τη διατροφή σας για το ταξίδι

Με γνώμονα τις προσωπικές σας προτιμήσεις και το τι είναι υγιεινό για εσάς, σχεδιάστε από πριν ποια τρόφιμα θα κρατήσουν την όρεξη σας ικανοποιημένη (συνήθως ένας συνδυασμός υγιεινών υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών) και συσκευάστε τα σ’ένα αεροστεγές δοχείο. Σας προτείνουμε σπιτικές σαλάτες, τοστ με ψωμί Grecian Living χωρίς γλουτένη και τα μπισκοτάκια Grecian Living με κομματάκια σοκολάτας χωρίς γλουτένη.

  1. Εφοδιαστείτε με μια ποικιλία από σνακ

Φρούτα όπως τα μήλα, οι μπανάνες και τα πορτοκάλια διατηρούνται εκπληκτικά καλά στην διάρκεια του ταξιδιού σας. Grecian Living μούσλι μόνο του ή σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα και ξηρούς
καρπούς μπορεί να σας ικανοποιήσει.

  1. Ζητήστε ένα γεύμα χωρίς γλουτένη από την αεροπορική σας εταιρεία

Στα 30.000 πόδια οι επιλογές σας είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, οπότε προνοήστε και παραγγείλτε από πριν το γεύμα σας χωρίς γλουτένη, από την αεροπορική σας εταιρεία, εύκολα μέσω της ιστοσελίδα της. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ειδικά γεύματα πρέπει να παραγγέλνονται τουλάχιστον 48 ώρες πριν την πτήση σας.

  1. Μάθετε από πριν τις ειδικές διατροφικές ορολογίες, στην γλώσσα της χώρας που ταξιδεύετε

Πριν από κάθε σας ταξίδι αναζητήστε την ορολογία των διατροφικών σας αναγκών στην τοπική γλώσσα προκειμένου να εξυπηρετηθείτε σωστά, αποφεύγοντας έτσι να βρεθείτε σε καταστάσεις κακής επικοινωνίας και παρανόησης.

  1. Μιλήστε στη γλώσσα του εστιατορίου

Ενώ στην χώρα μας και στην μητρική μας γλώσσα φράσεις όπως: “Είμαι κοιλιοκακική” ή “Ακολουθώ διατροφή χωρίς γλουτένη” – μπορούν να γίνουν απόλυτα κατανοητές, στο εξωτερικό και σε μια ξένη γλώσσα, μπορούν αντίστοιχα να αποτελέσουν εμπόδιο στην εξυπηρέτηση σας. Είναι προτιμότερο να είστε σαφείς και συνοπτικοί ως προς τα συστατικά που δεν μπορείτε να φάτε. Πείτε κάτι όπως: “Είμαι αλλεργικός στη γλουτένη, η οποία περιλαμβάνει σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Υπάρχουν κάποια από αυτά τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο γεύμα μου; “Θα έχετε πολύ καλύτερη επιτυχία με αυτήν την προσέγγιση.

  1. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας φυτικά τσάγια

Το τσάι από βότανα μπορεί να βοηθήσει σε τυχόν ασθένειες ενώ ταξιδεύετε. Για να βοηθήσετε την πέψη ή το στομάχι σας φτιάξτε τσάι του βουνού. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, για καλύτερη πέψη και για την μείωση πιθανών φλεγμονών, φτιάξτε τσάι μέντας. Κοιμηθείτε καλύτερα, μειώστε το άγχος και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με ένα τσάι χαμομηλιού. Κάντε το φαρμακείο της φύσης σύμμαχο στο ταξίδι σας.

  1. Μάθετε τις τελωνειακές ρυθμίσεις

Σε κάθε σας ταξίδι πρέπει να ενημερώνεστε από νωρίς για τις ισχύουσες τελωνειακές ρυθμίσεις της χώρας που επισκέπτεστε, προκειμένου να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει την αγαπημένη του λιχουδιά που πάντα θέλει να έχει μαζί του.

  1. Αναζητήστε εξοπλισμένα καταλύματα

Προκειμένου να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες αναζητήστε ξενοδοχεία που θα σας παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως μίνι ψυγείο ή φούρνο μικροκυμάτων.

  1. Ταξιδέψτε μεθοδικά

Σε κάθε ταξίδι σας, εάν προτιμάτε να επισκέπτεστε και να γνωρίζετε καλά δύο ή τρείς πόλεις, θα έχετε περισσότερο χρόνο να πληροφορηθείτε ποιά εστιατόρια προσφέρουν γεύματα χωρίς γλουτένη και, ενδεχομένως, και πιάτα της τοπικής κουζίνας ελεύθερα γλουτένης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε βιαστικά γεύματα που πιθανόν περιέχουν γλουτένη και θα απολαμβάνετε περισσότερο τις διακοπές σας.

  1. Ενημερωθείτε που θα βρείτε τα προϊόντα Grecian Living

Ενημερώσου από τον ιστότοπο της Grecian Living για τα Σουπερ Μαρκετ και τα εστιατόρια που προσφέρουν προϊόντα Grecian Living.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Gluten Free<br><em>Travel Free</em>
Αποδοχή


Η ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ
ΑΓΑΠΑΜΕ